AYNA

9 Eylül İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden sınıf arkadaşı Erhan Güleryüz ile Cemil Özeren tarafından 1997’de kurulmuş ve Ceylan parçasıyla bir gecede listelerin en üst sırasına çıkmıştı. Herkesin bildiği Şeyh Şamil’in melodisi üzerine oturtulmuş şarkının video klibi televizyonlarda sürekli yayınlanırken, içinde Ceylan’ın da (söz: Cemil Özeren) yer aldığı ‘Gittiğin Yağmurla Gel’ albümü büyük satış yapmıştı.
Ayna’nın kurucu üyeleri Erhan Güleryüz (vokal, elektro gitar) ile Cemil Özeren’den (vokal, bas gitar) başka albümde çalan elemanlar şunlardı: Ayhan Öztoplu (davul), E. Seha Akbaş (bas gitar), Can Güney (gitar), Alper Çakır (tuşlular).

Bir şarkı ve albümle şöhrete ulaşan Ayna’nın sihirli formülü 60-70’lerde Anadolu pop-rockın yaptığını Doksanlar’a uyarlamak ve Anadolu’nun binlerce yıllık kültürünü bugüne taşımaktı.
Ayna öncesi Güleryüz, Güller Açtı (1993) albümünü yapmış ama fazla satamamıştı. 1996’da ‘Meçhul Şarkıcı’ adıyla bir albüm daha yayınlamış ve Köyümün Yağmurları, Diyemedim, Elveda İstanbul, Garibim parçalarıyla bu kez dikkatleri çekebilmişti.

Okul sonrası Entalpi grubu bünyesinde müzik yapan Cemil Özeren ise Ayna projesi için İstanbul’a gitmiş ve Güleryüz’le stüdyo çalışmalarına katılmıştı.
7’den 70’e herkese seslenenen, milliyetçi söyleme tutunan Ayna üyeleri kısa sürede Türkiye’nin dört yanında konser verebilecek kadar geniş dinleyici kitlesine ulaşmıştı.
İkinci albüm ‘Dön Bak Aynaya’da aynı formülle yine çok başarılı olmuştu Ayna. Bu kez Arzu Gızım ile Kiziroğlu şarkıları gündeme getirilmiş ve Yetmişler’in ünlü grubu Boney M’in Rasputin parçası Dön Bak Aynaya ismiyle kullanılmıştı. Kıbrıs türküsü Dillirga ise Akdeniz adıyla albüme girmişti.

Üçüncü albümlerinde bu kez de sevilen türküleri, Şanar Yurdatapan’ın Arkadaş’ını, kendi bestelerini çift CD-kasetlik’ Şarkılar-Türküler adıyla bir araya getirmişlerdi.
2000’de çıkan dördüncü albüm Çayımın Şekeri ise, o dönem yayınlanan pop albümlerindeki türkü enflasyonunu protesto için yeni bestelerden oluşmuştu.
2002 tarihli 12 parçalık Bostancı Durağı albümünde Ayna’nın satış tirajı hayli düşmüştü. Yine kolay algılanan, kolay tüketilen ritmik parçalar seçmişlerdi ama baş döndürücü başarı bu kez tekrarlanamamıştı.
Barış Manço’ya saygı albümü ‘Barış Şarkıları’na Aynalı Kemer’in yorumuyla katılan Ayna duraklama dönemine girmiş, Erhan Güleryüz 2004’de ‘Doğumgünü’ adlı solo çalışmayı çıkartmıştı.
Ardından Cemil Özeren ayrılarak Grup Destan’a katılmış, Ayna’nın vitrininde Güleryüz tek başına kalmıştı…

‘Denizden Geliyoruz’ adlı yeni Ayna albümünün kapağına ‘Ayna By Güleryüz’ yazacak kadar ‘tek kişilik grup’ olmayı benimsemişti Güleryüz; ilk günden beri beri grupta yer almış gitarist Can Güney’i bile unutarak.

2004’ün son aylarında yayınlanan on parçalık enstrümantal albüm ‘Ayna Buğu-su’nun kapağında yine ‘By Erhan Güleryüz’ yazıyordu.
2006 yazında çıkan yeni Ayna albümü Nefes ise, sound açısından eskinin devamı olsa da birkaç fark içeriyordu. Erhan Güleryüz kapaklara ‘By Erhan Güleryüz’ yazmaktan vaz geçmiş, diğer elemanların fotoğraflarını, bilgilerini albümün kartonetine koymuştu.

Eski havasını yitiren grup, 2011’de Asmalımescit, 2011’de Mavi Şarkılar albümleriyle yola devam ederken 2012’de kurucu üyelerden Cemil Özeren karaciğer yetmezliğinden yaşamını yitirmişti.
2017’de Severek Ayrılanlar teklisini ve grubun 20. yaşı onuruna hazırlanan ’20. Yıl 1. Bölüm’ adlı on parçalık albümü yayınlayan, 2018’de Mimoza, 2019’da Sultan, 2020’de İstanbul teklilerini, Öpsem Geçer mi? EP’sini çıkaran Ayna grubunda Bülent Akbay (davul), Orçun Çolak (tuşlular), Can Ergenler de (bas gitar) yer almıştı.

error: Content is protected !!