AYYUKA

2001’de Alican Tezer (davul), Altan Sebüktekin (bas gitar), Ahmet Kul (gitar), Özgür Yılmaz’lı (vokal, gitar) kadroyla Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde kuruldu. Sebüktekin ile Yılmaz lise sıralarından beri doğaçlama çalışmalar yapıyordu.

2002’de İstanbul’da çalmaya başladılar ve Ayyuka adını aldılar. Doğaçlamanın yanı sıra coverlara da repertuvarında yer veren grubun seçtiği isim Ayyuka iki anlama geliyordu; gökyüzünün en yüksek noktası ve de bir sırrın ortaya çıkması.

Ardından, 2002’de Boğaziçi Üniversitesi’nin düzenlediği Battle of The Band yarışmasında üçüncü oldular. Henüz albümleri yokken Sonic Youth gibi uluslararası grubun önünde sahneye çıkmayı başaran, barlarda, festivallerde çalan, gümbür gümbür soundla, doğaçlamaya prim veren duruşuyla hep ilgi gören Ayyuka uzun süren kayıtlar yaptı ve adını taşıyan 14 parçalık albümünü 2007 sonunda yayınladı. Müzik eğitimi almamış elemanlar için bu adımlar dikkat çekiciydi.

Arabesk, Anadolu rock, psychedelic, punk, doğaçlama, funk ve piyasanın pek sevmediği enstrümantal çalışmalar derken Ayyuka’nın müziği farklı işler arayanlara ilaç gibi geldi.
Grup, Rock İstanbul 2005, Rock N Coke 2007 gibi festivallerde ve Peyote, Balans, Roxy, Studio Live gibi birçok kulüpte sergiledikleri performanslarla hatırı sayılır dinleyici kitlesi edindi.
Ekim 2013’de Kiracı Odaları adlı 15 parçalık albümü yayınlayan Ayyuka yine ilgiyle karşılanırken, Haziran 2014’de aynı çalışmayı bu kez plak halinde çıkardı.
2015’de dijital ortamda müzikseverlere ulaştırdıkları üçüncü albümleri Sömestr sonra plak formatında yayınlandı. Tamamen enstrümantal olan albümdeki iki parçaya, Afro-Beat türünün öncülerinden Nijeryalı Orlano Julius konuk oldu.

Grup 2019 sonunda ise dördüncü albüm Maslak Halayı’nı hazırladı. Dokuz parçadan oluşan yapıtta Anadolu rock, funk, arabesk iç içe geçmişti. Ayyuka’nın teklileri: Sömestr, Gabor, Baba, Yukadans, Komalı, Karşılama.

error: Content is protected !!