Mimar Nejat Yavaşoğulları ile gazeteci Sina Koloğlu tarafından İstanbul’da kuruldu. Nejat Yavaşoğulları’nın kariyerinde 70’lerde yaptığı iki 45’lik ve Eurovision Türkiye elemeleri finali vardı. Sina Koloğlu ise o güne dek amatörce müzik çalmıştı.
Kendilerine isim diye Feveran Kumpanyası’nı bulmuşlardı. 1985’de de birkaç konsere ‘Mor’ adıyla çıktıktan sonra 1986 tarihli ilk albümlerine verdikleri Bulutsuzluk Özlemi adı topluluğun da ismi oldu. Mavi gökyüzüne, güzel günlere özlemdi Bulutsuzluk Özlemi.
Albümün ardından Akın Eldes geldi gitara. Yavaşoğulları, Koloğlu, Akın Eldes, Filip Sünbülkaya (davul) ve yeni katılmış Richard Hammer’li (alto saksafon) kadronun sağlam rock soundu ve hayata dair çarpıcı sözleri kabul görmüştü. Türkçe rock yapılabileceği tartışmalarına Seksenler’de son verişiyle daha bir önem kazanmıştı grubun varlığı.Sound fazla özgün olmasa da dillendirilen sorunlar, sol tavır, gündemi izleyen muhalif söylem özellikle üniversitelileri etkilemişti…1989 tarihli ikinci albüm Uçtu Uçtu büyük başarı kazandı. Politik dil sivrileşirken Bulutsuzluk Özlemi ‘Acil Demokrasi’ diye haykırıyordu.
Çıta yükseğe konmuş, bestelerdeki vasat melodik yapı Akın Eldes’in gitardaki yaratıcılığıyla aşılmıştı.
Bu arada Demirhan Baylan, Mart 1990’da kadroya katılmış ve 1991’de HEY Dergisi tarafından yılın grubu seçilen Bulutsuzluk Özlemi 1992’de Güneşimden Kaç albümünü yayınlamıştı.
1993’de Sting’in İstanbul İnönü Stadı’ndaki konserinde ön grup olarak sahneye çıkan Bulutsuzluk Özlemi ilk kez bu kadar geniş kitleye seslenmişti.1996’da konser albümü Yaşamaya Mecbursun ve 1998’de Yol albümüyle (Uzunçalar halinde de basıldı) dinleyicisini arttıran grup, yerli rockta iyiden iyiye lider konumuna yükselmişti.
Kurulduğu günden beri kentin türküsünü söyleyen, kenti anlatan Bulutsuzluk Özlemi yüzünü Türkiye’nin diğer yörelerine de çevirmiş, Yol’daki etnik lezzetli birkaç parçayla 2001’de gelecek Numara albümünün içeriğini çıtlatmıştı…
Bu arada grup köklü değişiklikler de yaşadı. Senfoni orkestralarıyla konser verildi, bu konserlerin kayıtları alındı, bir arada çalma süreleri arttı, Doğu Anadolu’ya İdil’e kadar gidildi, terörün göbeğinde konsere çıkıldı ama, en önemlisi Bulutsuzluk’un simge isimlerinden, ülkenin en iyi gitarcılarından Akın Eldes’le yollar ayrıldı.
Eldes’in yerine gelen Süleyman Bağcıoğlu blues gitarcısı olduğundan yumuşak soundda devam etmiş, devamında kadroya katılan Serdar Öztop ise gitarıyla grubu eski ayarına döndürmeyi başarmıştı.
Yavaşoğulları vurucu sözlerin altını daha melodik bestelerle desteklemenin zamanının geldiğini ve makas değiştirmenin gerekliliğini görüp sıradaki albüm Numara’da (2001) radikal değişikliklere gitmişti. Daha önce Mazhar Fuat Özkan’la Mazeretim Var Asabiyim Ben albümünde başarılı bir sentez yakalamış Erdal Kızılçay’dan düzenlemelerde büyük yardım almış, darbuka, mey, ut, cümbüş gibi ‘bizden çalgılar’ aralara yedirilirken Sina Koloğlu’nun tuşluları da daha bir öne çıkarılmıştı.
Geniş kitleleri kucaklayacak sound aranırken tutuculuktan arınılmış ve bu toprakların müziğinin peşinden gidilmişti. Sonuç olumluydu …
Üçlü box set ‘Bulutsuzluk Özlemi 20 Yaşında’ albümü ve DVD’si, senfoni DVD’sinin yayını derken, 2005’de Felluce/Bağdat Kafe adlı tekli geldi. Komşu Irak’ta petrolün üzerinde yaşadıkları için katledilen insanların dramını anlatmıştı Bulutsuzluk Özlemi.
2009 albümü Zamska ise, hayali bir ülkenin adını taşıyordu. Bu kez ütopik bir dünyanın kodlarıyla uğraşan grubun düzenlemeleri ve sözleri beğenilirken, Bulutsuzluk Özlemi konserler, televizyon ve radyo programları, misafir olunan albümler, lokal çalışmalarıyla yoluna devam etmişti.
Grup, 2017 sonunda Hayat Geçerken/Mücella, 2019’da Yeni Bir Gün, 2020’de Okaliptüs teklilerini çıkardı.
Bulutsuzluk Özlemi 2021’de, Nazım Hikmet’in ‘Simavne Kadısı Oğlu Şeyh Bedreddin Destanı’nın rock oratoryo formunda bestelenmiş ve kaydedilmiş halini ‘Bedreddin’ adlı albümde müzikseverlere sundu.
Uzun zaman sürecinde çok eleman değiştiren grupta Sunay Özgür (bas gitar), Burak Güven (bas gitar), Oya Erkaya (bas gitar), Murat Tükenmez (bas gitar), Kanöz Ozan (bas gitar), Utku Ünal (davul), Berke Özgümüş (davul), Onur Sarıkaya (davul), Cihangir Bıyıkoğlu (davul), Gencay Kıymaz (davul), Deniz Demiröz (elektrikli gitar), Murat Net (elektrikli gitar), Tahsin Ünüvar (nefesliler), Mert Alkaya (davul), Ahmet Pekmezci (bas gitar) gibi isimler de yer aldı.