BUNALIM

1965’de Sorular adıyla kurulan ve Batılı psychedelic müzik topluluklarının şarkılarını seslendiren grubu, yazlık sinemalardan birinde dinleyen Cem Karaca, onlara Cem Karaca-Apaşlar konserlerinde ön grup olmayı teklif etmişti.

Grubu yakından tanıma olanağı bulan Karaca iki hafta sonra bu kez de 45’lik çıkarmaları için destek vermişti. Sorular’dan Ahmet Güvenç (bas gitar) ile Aydın Çakus (gitar, vokal) yanlarına davulcu Hüseyin Sultanoğlu’nu alarak Grup Bunalımlar ismiyle 1969’da Taş Var Köpek Yok/Yeter Artık Kadın 45’liğini yayınladı. Aydın Çakus bestesi Taş Var Köpek Yok, Anadolu popun peşinden gidildiği dönemde Batılı normlarda rock talep edenlerin yüreğine su serpmişti. O yıl İzmir’e ‘Fuar’a çağrılan Bunalımlar, gazino sahnesinde psychedelic örneklerle tavizsiz bir program sergilemişti…

1970’de Hüseyin Sultanoğlu’nun Bunalımlar’dan Cem Karaca-Kardaşlar’a geçmesi üzerine davula Nihat Örerel geldi ve grubun ismi Bunalım oldu.

1971’de Aziz Azmet’in Yollar/Hele Hele Gel 45’liğinin kayıtlarında çalan ekipten bir süre sonra Ahmet Güvenç ile Nihat Örerel de gidince, grubun kurucularından Aydın Çakus yanına gitarist Berç Yenal, bas gitarist

Melik Yirmibir ile davulcu Mehmet Gözüpek’i alarak devam etti.

Gözüpek de gruptan ayrılınca yerine aceleyle 15-16 yaşlarındaki deneyimsiz Nur Yenal davula oturtuldu.

Yeni kadro ismini Bunalımlar yapıp 1972’de Başak Saçlar/Bunalım plağını çıkartırken, aynı yıl Fikri Takbak’ın Bir Dünya Ver Bana/ Aşk Senin Bildiğin Gibi Değil 45’liğinin kayıtlarında çaldı.
Nur Yenal’ın yerine gelen davulcu Cengiz Teomanlı kadro ise yine 1972’de Fikri Takbak’la Bir Yar İçin/Ayrılık Olmasaydı ve Rıfat Öncel’le Kınalı Gelin/Güzel plaklarını kaydetti.
1972 sonunda dağılan Bunalımlar’ın yapıtları 2000’li yıllarda yurtdışında hazırlanan toplama uzunçalarlara koyuldu.

error: Content is protected !!