Temelleri 1975’de Ruhi Su’nun önderliğinde İstanbul Şişli’deki Dostlar Tiyatrosu’nda atıldı. Sınavla kabul edilen 60 kişiyle aynı yıl aralık ayında koro kuruldu.
Önceleri tek sesli türküler üzerine çalışan koro, sonra çok sesliliğe geçiş yaptı. Koro bugün de olduğu gibi, çeşitli meslek gruplarından ve üniversitelerden gelen, asıl mesleği müzik olmayan amatörlerden oluşmuştu.
Dostlar Korosu 1975’de Dostlar Tiyatrosu’nda gerçekleşen Pir Sultan Konseri’nde ilk kez sahneye çıkmış ve gerek bu etkinlik, gerekse ardından gelen ‘Köroğlu ile Türküler’ konseri büyük ilgiyle karşılanmıştı…
Ruhi Su koroyla 1976’de El Kapıları, 1977’de Sabahın Sahibi Var, 1978’de Semahlar albümlerini kaydetti. 12 Eylül darbesi sonrası çalışmalarına ara vermek zorunda kalan koronun Ruhi Su ile dayanışması sanatçının ölümüne dek devam etti.
Su’nun ardından ‘dağılmama’ kararı alan Dostlar Korosu, 1987’de ustaya saygının ifadesi olarak adını ‘Ruhi Su Dostlar Korosu’ (RSDK) yaptı ve 30 Mart 1987’de Harbiye Konak Sineması’nda gerçekleştirilen ‘Ruhi Su Anma Gecesi’yle sahnelere döndü.
O günden sonra aralıklarla konserleri sürdüren koroyu Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu, Berktay T. Akyıldız, Mutlu Ödemiş gibi isimler yönetti.
Dostlar Korosu’nun ilk kadrosunda yer almış 15 müzik insanı, 2014’de Yusuf Başaran yönetiminde bir araya gelerek konserler vermeyi sürdürdü.
Asıl koro ise çeşitli etkinliklerde halk müziğimizin çoksesli örnekleriyle yabancı halk şarkılarını yorumlayarak yola devam etti.
Dostlar Korosu’nda 500’den fazla koristin yetiştiği belirtiliyor.