Kıbrıs Türk Halk müziğinin en önemli isimlerinden olan, müziğe sekiz yaşında piyanoyla adım atan Kamran Aziz hanım, yaşı büyüyünce arkadaşlarıyla topluluk kurmuştu. Kıbrıs’ın hafif müzik çalan ilk orkestrası olacak Kamran Aziz ve Arkadaşları (Kamran Aziz-akordeon, Jale Derviş-piyano, Zeki Taner-saksafon, klarnet, Fikret Özgün-keman, vokal, Ahmet Anlar-davul, Vecihi Turgay-keman) 1944-45 arası İngiliz Askeri Radyosu’nda program yapmaya başlamıştı.
Çalgı eksikleri vardı. Polis bandosundan yardım görüyor, Türk müziği, Hafif Batı müziği, tangolar ve valsler çalıyorlardı. Sonradan topluluğa Ferahzat Gürsoy (davul), Salih Biray (akordeon), Rahmi Özsan (vokal), Faiz Birman (vokal), Erer Selçuk (keman), Türker ve Salim Mirata, Vasıf Galip (keman), Ayten Salih (vokal), Güray Cemal (vokal) katılmıştı.
Kamran Aziz 1940’lı yılların sonunda Türkçe söz yazdığı yabancı şarkıları orkestrasıyla sahnede çalıyordu. Bu tarih, Kamran Aziz’in Fecri Ebcioğlu’ndan çok daha önce aranjman işine girdiğini söylüyordu.
Kamran Aziz ve Arkadaşları 1950-53 arası Kıbrıs Radyo Yayın Korporasyonu’nda Batı müziği programları da yapıyordu.
Kamran Aziz’in Kıbrısım, Al Yemeni Mor Yemeni gibi besteleri, Kıbrıs’ta Türkçe pop müziğin yerleşmesinde öncü olmuştu. Ada’daki 1963 olaylarının ardından topluluk dağılmıştı.