KARMATE

Temmuz 2008’de Resul Dindar (vokal), İsmail Avcı (tulum) ile Oktay Üst (kemençe) tarafından kuruldu. Lazcada su değirmeni anlamına gelen Karmate, Karadeniz’in unutulmaya yüz tutmuş ezgilerini araştırmak ve kalıcı kılmak, Lazcayı yaşatmak hedefleriyle yola çıkmıştı.

Üye sayısını arttıran Karmate, konserlerle adını duyurduktan sonra 2009’da ilk albümü Nani’yi (Lazca ninni demek) çıkardı. Albümde Türkçe’nin yanı sıra Lazca, Megrelce, Gürcüce ve Hemşince 14 parça yer alıyordu.

İlk albümüyle ve konserlerle geniş dinleyici kitlesi edinen grup, iki yıl sonra Nayino albümüyle müzik markete döndü.
İkinci albümde Türkçe, Lazca, Megrelce, Gürcüce, Çeçence, Hemşince ezgilerin yanı sıra Çamlıhemşin, Sürmene türküleri ve Çaykara yöresinden Rumca bir türküyle Doğu Karadeniz’in tüm renkleri bir araya getirilmişti.

Oktay Üst (kemençe, vokal), Eshat Alpkaya (gitar), Ömür Arslan (vurmalılar), Hüseyin Ulusan (vokal), Gökhan Özkan (akordeon, panduri), Muhterem Sur (buzuki, lavta, cura), Yıldıray Yanlı (gitar), Cem Sait Arslantunalı (davul), Yıldırım Yalçınkaya (bas), Gizem Memişoğlu (vokal), Engin Arslan, Ertan Tekin, Ömer Avcı, Burak Savaş, Furkan Bostancı (kemençe), Mustafa Düztaban (davul), Gökhan Altınbaş (bas gitar, vokal), Özkan Avcı (vurmalılar), Emrah Nar (vokal), Mehmet Yöntem (gitar), Argun Erişçi (gitar), Cem Sait Arslantunalı (davul), Erdem Işıldak (kemençe), Ali Yıldız’ın da yer aldığı Karmate, üçüncü albümü Zeni’yi 2013’de yayınladı.

Bu albümün kalitesi diğer ikisinin altında kalsa da, gruptan ayrılmış vokal Resul Dindar’ın ardından kararlıkla devam etmeleri desteklenmişti.
Karmate, Mayıs 2015’de ise dört Karadeniz türküsünden oluşan EP çalışma Ona’yı (Lazca yer anlamına geliyor), bir yıl sonra da 16 parçalık Bendi (Lazca, değirmene giden suyun yönünü değiştiren kapağın adı) albümünü çıkardı.

error: Content is protected !!