2005’in sonunda İstanbul’da Korhan Özyıldız (vokal, gitar) ile Ceyhun Demir Abaşisi (kemençe) tarafından kurulan Marsis, adını Kaçkar Dağları’nın 7. büyük zirvesinden almıştı.
İstanbul’da bir mekanda gitar-kemençe ikilisi olarak sahne alan kurucu isimlere bir süre sonra tulumcu Mustafa Gökay Ferah, gitarist Çağatay Kadı, bas gitarist Evren Arkman, davulcu Yaşar Kadir Baş katıldı ve grup ilk konserini Çernobil Faciası’nın yıldönümünde İstanbul Kadıköy Meydanı’nda verdi.
Kemençe ile tulum destekli rock sounduyla, ülke gündemine duyarlı duruşuyla, nükleer santral karşıtı logosuyla, küresel ısınmaya dair sert politik söylemiyle dikkat çeken Marsis’in adını taşıyan ilk albümü Mayıs 2009’da çıktı.
Önceleri Zuğaşi Berepe’yi taklitle eleştirilen Marsis elemanları, sahnedeki enerjisiyle, Karadeniz ezgilerini Batı müziğine başarıyla yedirmesiyle, Karadeniz kültürünü yaşatma çabasıyla dikkat çekti.
Türkçe, Lazca, Gürcüce, Hemşince, Rumca şarkılarla repertuvarını şekillendiren grup, ikinci albümü Zamanı Geldi’yi (Komoxtu Ora) 2012’de yayınlandı ve 14 parçadan oluşan yapıtın ardından yurt içi ve dışında konserlere devam etti.
Grup 2016 tarihli üçüncü albümüne Kiana (Lazca dünya demek) adını verdi. 2017’de Sarhoş teklisini çıkaran ve dağılan Marsis sonra yeniden toparlandı ve 2020’de geleneksel Hopa ezgisi Yari, 2022’de Duman ile Torul Hartaması teklilerini yayınladı.
Serkan Göl (bas gitar), Onur Kahveci (tulum), Velican Sağun (vurmalılar), Aycan Yeter (tulum), Özgür Erkılıç (davul), Reşat Saral da (davul) grupta müzik üretti.