MODERN FOLK ÜÇLÜSÜ

Gitarist Doğan Canku ile Esin Afşar, araştırmacı Şeref Canku’nun Anadolu’nun farklı yörelerinde gerçekleştirdiği derlemeleri ikili halinde seslendirmeye başlamıştı. Denemeler, ABD’de ile Avrupa’daki yeni folk arayışlarının uzantısı olarak Türkiye’de kıpırdanmaya başlayan Halk müziğini modernleştirme akımına moral vermişti.

Aynı günlerde Ahmet Kurtaran (banço), Ergun Aydın (gitar) ile Ahmet Helvacıoğlu (gitar), Esin Afşar’a başvurup ona eşlik etmek istediklerini söylemişti. Afşar teklifi kabul etmiş ve adları ‘Ban-gi-bas’ olan üçlüyle provalara girmişti. Ancak, grubun ömrü uzun olmamış, Ahmet Helvacıoğlu ABD’ye gitmiş, Ergun Aydın da Ahmet Kurtaran’dan ayrılmıştı.

Bu kez de Ahmet Kurtaran’la Doğan Canku, Esin Afşar’a eşlik için bir araya gelmişti. Üçüncü eleman olarak, Amerikan folkuyla uğraşan Selami Karaibrahimgil’i almışlardı aralarına.

Bir süre Afşar’la ‘Esin Afşar ve Arkadaşları’ adıyla müzik yaptıktan ve dört 45’likte çaldıktan sonra üçlü Temmuz 1969’da yola yalnız devam etmeye karar vermiş, isim olarak Modern Folk Üçlüsü’nü seçmişti.
Türk Halk müziğini, Klasik Türk müziğini polifonize edip dünyaya taşıyacak, bağlama ile diğer yerel halk sazlarımızı kullanan Anadolu popçuların aksine, Batı enstrümanlarıyla müziğimizi modernleştireceklerdi.

Bağlamasız Grup

‘Bağlamasız’ grup, ilk plağı Deriko/Ali Paşa Ağıtı’nı Ocak 1970’de yayınlamış, Deriko, Modern Folk Üçlüsü’nü listelerin üst sırasına taşımıştı.
İlk konseri Nisan 1970’de Timur Selçuk’la aynı sahnede veren Modern Folk Üçlüsü’nün artarda yayınladığı plaklar iyi satmış, üçlü gazeteler tarafından yılın grubu seçilmişti.

Grubun bir başka hedefi de Türkiye’de o güne kadar derlenmemiş bir çocuk şarkıları repertuvarı oluşturmak ve çocukları müzik konusunda eğitmekti. Ankara televizyonunda haftada bir gün ‘Bu Akşam Sizlerleyiz’ programını hazırlamışlar, ilkokulları dolaşarak müzik zevki aşılamaya çalışmışlardı…

1971’de adlarını taşıyan ve konser kayıtlarından oluşan ilk uzunçalar çıkmıştı.

HEY dergisine şöyle konuşmuştu üçlü: ‘Beatles gibi bir müzik akımının öncüsü olmayı, ona adımızı vermeyi başardık ve bugün Türkiye’de bir Modern Folk müziği var… Bundan sonra hedefimiz Los Paraguayos gibi, ülkemizin adını dünyanın en uzak köşelerine müzik yoluyla götürmeyi başarmak…’

Devlet Müzik Elçisi

Devlet müzik elçisi olarak görevlendirince yapıtlarını dünyaya taşıma olanağı da bulmuşlardı. Ancak, 1971’de Kurtaran ile İbrahimgil esas mesleklerini icra etmek için sahne faaliyetlerini dondurmuş, Aralık’ta yayınlanan Diley Diley Yar/Gelin Ayşe plağının ardından çalışmalarına ara vermişlerdi. Doğan Canku da Durul Gence 7 orkestrasına girmişti.

Kurtaran-Karaibrahimgil ikilisi bir süre sonra vaz geçip yeniden bir araya gelmiş ve üçüncü elemanı aramaya başlamıştı. İstedikleri müzisyeni bulamayınca Canku ekibe dönmüş ve Modern Folk Üçlüsü, Aralık 1972’de klasik kadrosuyla yeniden yola çıkmıştı.

1973 yoğun geçmişti. İki plak yaptıktan sonra Tanju Okan ve Nilüfer’le stüdyoya girerek Fransızca parça Auntie’nin aranjmanı ‘Arkadaş Dur Bekle’ ile yine Fransızca parça Une Belle Histoire’in aranjmanı ‘Kim Ayırdı Sevenleri’nin yer aldığı 45’liği Philips firmasının yaş günü şerefine doldurmuşlardı…

TRT Sansürü

Modern Folk Üçlüsü geleneksel Halk müziğini itinayla çağdaş hale getirerek insanlara daha ritmik, renkli bir yorum sunmuştu. Ancak, halk bu adımları desteklerken, devletin yayın organı TRT sakıncalı bulmuştu.

İlginç durum söz konusuydu. Devlet, Modern Folk Üçlüsü’nü Türkiye’yi temsil için müzik elçisi seçiyor, 33 ülkede 280 konser verdirtiyor ama, kendi radyo ve televizyonuna çıkartmıyordu. Çünkü, Modern Folk Üçlüsü geleneksel müziğimizi Batı armonisiyle seslendirmeye kalkışıyordu. Olacak iş değildi, engellenmeliydi. TRT Denetim Kurulu bütün parçalarını yasaklamıştı. Sansürcülerin istediği olmuş, yeni türün tutması halinde, TRT bünyesinde ya da piyasada çalışan birçok Halk müziği sanatçısının işini yitirme tehlikesi önlenmişti.

Modern Folk Üçlüsü pes etmemiş, adlarındaki folk lafına rağmen bu kez de Klasik Türk Sanat müziğini çok sesli yorumlamaya karar vermişti.

1974’de Doğan Canku, Hacettepe Üniversitesi’nde kurulan ‘Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü’nde müzik direktörlüğüne başlarken üçlü, alaturka şarkılardan oluşan ‘40 Yıl Sonra’ albümüyle yerli popa yepyeni hava getirmişti.

Bülent Ecevit’in ‘Takalar’ı

Arayışlar devam etmişti. O dönem Cumhuriyet Halk Partisi lideri Bülent Ecevit’ çok gözdeydi. Canku da Ecevit’in Takalar şiirini bestelemiş, üçlünün 1978 tarihli yeni albümünün ismi Takalar olmuştu.

1978’de ayrıca, Nükhet Duru’yla ‘Anadolu Majör’ adıyla iş birliği yapmışlar ve Ali Kocatepe bestesi Dostluğa Davet ile Eurovision Türkiye elemelerinde üçüncü olmuşlardı. Ardından, Seul Şarkı Yarışması’nda aynı parçayla en iyi performans ödülünü kazanmışlardı.

1979’da sıra, Dünya Çocuk Yılı onuruna hazırladıkları ‘Çocuklarımız İçin’ albümündeydi. Bir yıl sonra da kayıtları Ankara’da tamamlanan, pop eğilimli ‘Pop’ adlı albüm geldi.

Eurovision sevdası devam ediyordu ve 1981’de Ayşegül Aldinç’le yorumladıkları Dönme Dolap bestesiyle Türkiye’de birinci olup TRT adına Dublin’de yarıştılar ve 18.’liği aldılar…

Modern Folk Üçlüsü Seksenler’de yoğun projelere kalkışmazken Doğan Canku solo işlerini sürdürmüş ve Köçekçeler (1987) albümünü hazırlamıştı.

Modern Folk

Grubun çalışmaları konserlerle sınırlanırken, Sonsuza Dek-Ayrılık (1990) adlı bir albüm daha yayınlayan Canku, öğrenci yetiştirmeye başlamıştı. Selami Karaibrahimgil, Dışişleri’ndeki görevi nedeniyle yurtdışına gitmiş ve Modern Folk Üçlüsü faaliyetine ara vermişti…

Doksanlar’ın ortasında ise Ahmet Kurtaran ile Selami Karaibrahimgil, bu kez de Hasan Cihat Örter’i alıp ‘Modern Folk’ adıyla bir şeyler yapmak istemiş, ama birliktelik fazla sürmemişti.
Sıra, grubun yaptıklarını antolojilerde toplamaya gelmişti. ‘Best of’ albümü 1999’un sonlarında ‘Müziğimizde Bir Doğru Nota Öyküsü’ gibi iddialı bir isimle yayınlanmıştı.
Canku ise aktif müziği sürdürmüş, 2001’de ‘Doğa-n’ın Uyanışı’ albümüyle listelere dönmüştü. Aynı yıl, grubun 1986’da verdiği Bizim Tepe konserinin kayıtları, çift CD-kaset halinde çıkmıştı.

error: Content is protected !!