Deneysel müzik tarihimizin en önemli gruplarından olacak Nekropsi (İlk günlerde İngilizce yazılışı Necropsy’i kullanmışlardı), 1989’da İstanbul Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde Cem Ömeroğlu (gitar, vokal), Cevdet Erek (davul, vurmalılar), Eren ile Umut tarafından ‘trash-speed’ yapmak üzere kurulmuştu.
Konserlerle, canlı performanslarla sahnesiyle tekniğini geliştiren, dört parçalık ‘Speed Lessons Part 1’ (1992) demosunu çıkaran gruptan basçı ile gitarist gitmiş, geriye Cevdet ile Cem kalmıştı.
Tolga Levent Yenilmez (gitar, vokal) ile Cenk Turanlı’nın (bas gitar) katılımının ardından Ekim 1995-Mayıs 1996 arası Kadıköy’de stüdyoya kapanıp deneylere girişmişlerdi. Genellikle sözsüz ama vokal içeren besteler çıkıyordu deneylerden. ‘Trash’i sürdürmekle beraber Anadolu’ya ilgileri artmış, araştırmalar derinleşmişti. Algılanması zor sounddu bu.
Albüm çıkarmak için harekete geçmişler ve Mi Kubbesi (İnsanlığın tepesindeki koskoca bir kubbe ve içinde çınlayan mi sesi) adlı, 14 parçalık, 74 dakika uzunluğundaki ilk yapıtlarını 1996’da yayınlamışlardı.
Hiçbir tanıtım olmamasına rağmen iyi satan Mi Kubbesi’nin başarısının ardından, efsane Led Zeppelin grubu üyeleri Robert Plant’la Jimmy Page’in İstanbul konserinde ön grup olarak gösterdikleri performans da övgü almıştı.
Okul bitince üyeler Nekropsi’ye ve aktif müziğe ara verip eğitimini gördükleri alanlarda kariyere başlamış, grubun tarihe karıştığına inanılırken, 2005 yazında stüdyoya girip bir haftada kayıtları tamamlamışlardı.
Sonucunda 2007 başında ‘Sayı 2/On yılda bir çıkar’ albümü satışa sunuldu. Kurban grubundan basçı Kerem Tüzün’ün de çaldığı yeni albümde arayışların devam ettiği, işin içine şarkı sözlerinin de girdiği, deneylerin arttığı, etnik tatların geliştiği dikkat çekmişti. Ticari endişeden uzak kompozisyonlar ve müthiş serbestlik sonucu bambaşka bir albüm sunulmuştu müziksevere. Tek tip albümlerin yayınlandığı yerli markette böyle cesur yapıtla var olmak önemliydi ve Nekropsi’nin sıra dışı adımı müzikseverlerden destek gördü.
Deneyler devam ederken grup 2010’da Nekropsi ‘1998’ albümünü çıkardı ve ardından 2013’de ilginç bir uygulamaya gitti. İnternet ortamında elektronik posta yoluyla her ay bir parça yayınlayarak, yıl boyunca sürecek uygulamayla Aylık adını verdiği albümü oluşturdu.
Cem Ömeroğlu (gitar, vokal), Gökhan Goralı (gitar, vokal), Cevdet Erek (davullar, vokal) ve Kerem Tüzün’den (bas gitar, vokal) oluşan kadroyla Nekropsi 2018’de Sekizler ile Ta Ta Du, 2019’da Dedikodu teklilerini müzikseverlere sundu. Gruptan 2020’de ise, Helezon teklisi geldi.