PENTAGRAM

Metal müziğin Türkiye’deki önemli temsilcilerinden Pentagram grubu, 1986’da Hakan Utangaç (gitar) ile Cenk Ünnü (davul) tarafından kuruldu.

Tarkan Gözübüyük’ün bir yıl sonra katıldığı Pentagram’ın o dönem işi kolay değildi. Bizde bu tip sert soundu, speed metal pek tanınmıyordu. Solo gitara gelen Ümit Yılbar’lı kadroyla konserlere başlandı.
Metalium ile Metafor gruplarıyla ortak düzenlenen 4 Kasım 1988 tarihli Moda Sineması konserinde Pentagram sahnedeyken, kendinden geçen seyirci koltukları kırmış, salonun sahibinin konseri yarıda kesme çabaları sonuçsuz kalmış, yerli metal ilk kez basında büyük haber olmuştu…

Besteler birikmiş, albüm vakti gelmişti. Grupta değişiklik yaşanmış ve Yılbar ayrılınca kayıtlara Murat Net’le (gitar) girilmişti.

Geniş kitlelerle tanışmaları, adlarını verdikleri 1990 tarihli ilk albümle olmuştu. Hakan Utangaç’ın vokaliyle İngilizce albüm 30 bin adet satmıştı.

Yeni elemanlar Bartu Topbaş (vokal) ile Demir Demirkan’ın (gitar) katılımıyla gerçekleşmiş Moda ve İnci sineması konserlerinin kayıtlarını ‘EP demo’ halinde ‘Live At The Trail’ adıyla müzikseverlere sunmuştu.
İkinci stüdyo albümü Trail Blazer ‘da (1992) ise, Avrupa’ya giden Bartu’nun yerine vokalde Ogün Sanlısoy vardı. 1995’de Sanlısoy solo çalışmalar için ayrılınca yerine Cherokee grubundan Murat İlkan (vokal) katılmıştı.

Türkiye’de metalin marka ismi haline gelen Pentagram’ın Batı pazarında farklı ses duyurma adına ilk kez Türkçe şarkılara yer verdiği, oryantal tadı aradığı Anatolia ise 1997’de yayınlandı. Türkiye’de 100 bin satan yapıt, yurtdışında yayınlanan ilk Türk heavy metal albümü unvanını da aldı. Aşık Veysel’in ‘Gece Gündüz’ünün varlığıyla ve etnik sazların tadıyla daha bir beğenilen Anatolia ‘zirve albümü’ olurken, ilk kez Pentagram dinleyicisiyle tanışan Murat İlkan başarılı vokaliyle dikkat çekmişti.

1998’de konserlere çıkan grup, çok ses getiren ‘Harbiye Açıkhava Tiyatrosu Konseri’nin kayıtlarını albüme dönüştürdü ve adını da konser izleyicisinin tezahüratı olan ‘Popçular Dışarı’ koydu.
Bu albümün ardından grupta yine değişiklik yaşandı ve solo işlere yönelen Demir Demirkan ayrıldı. Yerine, aynı zamanda grubun gitar teknisyenliğini de yapan Onur Pamukçu dahil oldu.
Uluslararası standartlarda bir grup haline gelen Pentagram’ın tanınırlığı artıyordu; 17 Kasım 1999’da İstanbul’daki AGIT Zirvesi’nde ABD Başkanı Clinton dahil 62 devlet başkanına Lütfi Kırdar Kongre Sarayı’nda Gece Gündüz’ü çaldılar…

2001 albümü Unspoken, Türkiye’yle birlikte 51 ülkede satışa çıktı. Bu çalışmada da metale Anadolu’yu katarak sentez arayışına girmişlerdi. Ney, zurna gibi etnik çalgıların değerlendirildiği çalışma, yurtdışında Pentagram adında bir başka grup daha bulunduğundan yabancı ülkelerde ‘Mezarkabul’ (İmamın ölünün üzerine attığı bir avuç toprak) ismiyle yayınlandı…
2002 tarihli Bir ise ilk kez tamamı Türkçe üretilmiş Pentagram albümüydü.

Konserlerle geçen iki yılın ardından gruptan uzun süre ses çıkmadı. Dağıldıkları söylendi. Hepsi orada burada birtakım işler yapıyordu, ama grubun adıyla müzik söz konusu değildi.
Korkulan olmadı ve Hakan Utangaç, Cenk Ünnü, Tarkan Gözübüyük, Murat İlkan ile Metin Türkcan (gitar), grubun 20. yılı şerefine 2007’de bir araya geldi. Konserlere çıkılırken, diğer yandan da Anatolia albümüne üç konser parçası eklenip özel bir albüm yapıldı.

Bir başka sevindirici adım daha atıldı ve grubun diskografisindeki yedi albüm yeniden piyasaya çıkarıldı.
2008 ‘de ise, ‘Pentagram 1987-2007’ adıyla yayınlanan albümde sevilen parçalar canlı performans kayıtlarıyla yer aldı. Ayrıca Pentagram, 27 Temmuz 2008’de Ali Sami Yen Stadı’ndaki Metallica konserinde ön grup oldu.

Temmuz 2011’de resmi internet sitesinde Westeland adlı yeni şarkısını dileyicileriyle ücretsiz paylaşan Pentagram, yayınlayacağı albümle ilgili ilk ipucunu vermişti.
Grubun 25. yılı olan 2012’de MMXII adı verilen stüdyo albümü çıkageldi. Sağlık sorunları nedeniyle Pentagram’dan ayrılan 15 yıllık vokal Murat İlkan’ın yerine gelen Gökalp Ergen’li kadro, 10 yıllık aradan sonra 10 parçalık albümle dönmüştü.

Grup, 2014’de bu kez hem CD, hem de DVD içeren ‘Live MMXIV’ albümünü yayınladı. Pentagram sahnesi böylelikle evlere taşınmıştı.

Pentagram 2017’de müzik serüveninin 30. yılı onuruna ‘Akustik’ albümünü çıkardı. Hit parçalarından 11 tanesini albümde toplayan Pentagram, eski elemanlarının da katıldığı turneyle yapıtı tanıttı. Grup 2020’in sonuna doğru Bu Düzen Yıkılsın teklisini müzikseverlere sundu. Ürettiklerini sık aralıklarla dinleyenlerine sunmaya çaba sar eden Pentagram’dan 2021’de Sur ile Pride teklileri, 2022’de Zorlu PSM Akustik Konseri ile 10 parçalık Makine Elektrika albümü geldi.

error: Content is protected !!