1932 İstanbul doğumlu Şerif Yüzbaşıoğlu, 1954’de İstanbul Konservatuvarı obua ile piyano bölümlerini bitirdikten sonra aynı okulda solfej ve armoni dersleri vermeye başlamıştı. 1957’de İsmet Sıral Orkestrası’nda yer aldı.
Yüzbaşıoğlu 1960’da orkestrasını kurdu ve klasik müzikten sonra popüler müzikte de başarısını kanıtladı. Sanatçı, aynı dönemde İstanbul Radyosu Batı Yayınları Şefliği’ni yürütürken, 1963’de düzenlenen 1. Boğaziçi Müzik Festivali’ne orkestrasına vokal olarak gelen Erol Büyükburç’la katıldı.
9 Haziran 1963’de gerçekleştirilen 1. Boğaziçi Müzik Festivali’nde en güzel şarkı yorumunu Enrico Macias’ın bestesi Adieu Mon Pays’le Erol Büyükburç ile Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası aldı ve en iyi şantör Erol Büyükburç, en iyi piyanist Şerif Yüzbaşıoğlu, aynı orkestradan Ersin Ünlüsoy en iyi gitarist seçildi.
Orkestranın kadrosunda Şerif Yüzbaşıoğlu (şef, piyano), Önder Bali (klarnet, tenor saksafon, vurmalılar), Ersin Ünlüsoy (gitar), Şükrü Yüzbaşıoğlu (bas gitar), Veysel Çadır (davul) vardı. Ajda Pekkan da bir süre Yüzbaşıoğlu’nun ekibiyle çalışmıştı.
2. Boğaziçi Müzik Festivali’nde ise (1964), Türk folklorundan düzenlemeler dalında birinciliğe Yüzbaşıoğlu’nun Eminem’i layık görüldü ve onunla yeni çalışmaya başlayan Ayla Dikmen de en iyi yorumcu ödülünü kazandı. Orkestralar dalında ise Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası (Şerif Yüzbaşıoğlu, Ayla Dikmen, Başar Tamer-vokal, Ersin Ünlüsöy-gitar, Nüceim Fener-bas gitar, Salim Dündar-davul/vokal, Metin Altınkeser saksafon/klarnet), enstrümanistler dalında Şerif Yüzbaşıoğlu (piyano) birinci oldu. Bir ara Selçuk Ural da toplulukta şarkı söyledi.
Balkan Melodileri Festivali
Bu festivalin ardından sırada Balkan Melodileri Festivali vardı. Türkiye Müzisyenler Sendikası 2. Boğaziçi Müzik Festivali’nde çok başarılı olmuş Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’nın ülkeyi temsil etmesine karar vermişti. Ancak, Balkan Melodileri Festivali’nin yapılacağı 1964 Eylül ayı yaklaşırken Türkiye Müzisyenler Sendikası’nın açıklaması herkesi şaşırtmıştı. Sendika, festivale göndermeye karar verdiği Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’ndan vazgeçmiş ve birçok orkestradan alınan elemanlarla yepyeni bir festival orkestrası oluşturmuştu…
1966’da ise Yüzbaşıoğlu’nun kadrosu çok değişmişti. Ayla Dikmen ile Salim Ağırbaş (davul) kalırken, saksafon ve vokale Oğuz Kayıhan, bas gitara Uğur Başar, solo gitara Oğuz Aksu ve vokallere Sermet Ünal ile Rober gelmişti.
Yüzbaşıoğlu’nun 1968’deki kadrosunda yer alan Selçuk Başar (elektro gitar), Rober (vokal), İhsan Kayral (vokal), Nüceim Fener (bas gitar), Şenay (vokal), Önder Bali (flüt, klarnet, saksafon), Erol Evgin (vokal), Salim Ağırbaş (davul) her zevke yönelik parlak repertuvarla dönemin favori topluluklarından biri olmuştu…
1970’te ise Attila Özdemiroğlu, Selçuk ve Uğur Başar kardeşler, Asım Ekren (davul), Şenay (vokal), Neco (vokal), İhsan Kayral’la (vokal) müthiş bir kadro kurmuştu Yüzbaşıoğlu.
Dönemin en iyi müzisyenlerinin çaldığı orkestraya devamında Cengiz Teoman (davul), Onno Tunç (bas gitar), Neşet Ruacan (gitar), Turhan Yükseler (tuşlular), Arto Tunç (trombon) geldi. 1970 sonunda
Yüzbaşıoğlu sahneleri bırakınca orkestrasındaki elemanlar İstanbul Gelişim’le yola devam etti.
Orkestrada Timur Güven (bas gitar), Muammer Eren (gitar), Alper Feyman (kontrbas), Kerim Çaplı (gitar), Oğuz Aksu (gitar), Jale Alpay (vokal), Muhittin Paydaş (saksafon, flüt), Önder Özeran (bas gitar), Adnan Erdikmen de (davul) yer almıştı. Şerif Yüzbaşıoğlu 18 Şubat 1981’de yaşamını yitirdi.