Batman’da görev yapan personelin ve ailelerinin eğlence gereksinimini karşılamak amacıyla 1963’de kurulan orkestraya Batman Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın adı verilmişti.
Bir süre Batman’daki TPAO’nun sosyal tesislerinde ve yakın kentlerde dönemin yabancı hit parçalarını çalan orkestra, 1966’da Kaleden Top Atarlar türküsünün düzenlemesiyle Altın Mikrofon’da finale kalarak ülkenin diğer bölgelerine adını duyurmuştu.
İlhan Telli (vokal, org), Semih Özmert (davul), Ünal Üstol (ritm gitar), Ahmet Sayman (saksafon), Çetin Oral (bas), Semih Evin’in (solo gitar) bir araya geldiği orkestra, o yıl ilk üçe girememişti ama, yarışma şartnamesi sonucunda Kaleden Top Atarlar/Fırat Kenarında Yüzen Kayıklar 45’lini yayınlayarak dikkat çekmişti.
1967’de orkestra (İlhan Telli: vokal-org, Ünal Üstol: gitar, Çetin Oral: bas, Ünal Yiğitbaş: tenor saksafon, Semih Özmert: davul, Uğur Ünal: vokal, Atilla Akman: gitar) bu kez de Aşık Veysel’den düzenledikleri Kara Toprak’la Altın Mikrofon’da dördüncü sırayı almıştı.
Yarışmada Tema, Ay Beyaz Deniz Mavi, Kaleden Top Atarlar, La Passionata parçalarını da seslendiren TPAO Batman Orkestrası, Altın Mikrofon’un sunduğu 45’lik hakkını, Kara Toprak ile Ay Beyaz Deniz Mavi’nin düzenlemeleriyle kullanmıştı.
1968, TPAO Batman Orkestrası’nın zirveye çıktığı yıldı. Altın Mikrofon’da üçüncü kez finale kalmışlar ve bu kez Meşelidir Enginde Dağlar şarkısıyla birinci olmuşlardı. Güneydoğu Anadolu’dan gelip İstanbul’da ünlü isimleri geride bırakarak yarışmayı kazanan orkestra, ülke çapında büyük sükse yapmıştı.
Türkiye Petrolleri Batman Orkestrası adıyla sahneye çıkan İlhan Telli (vokal, org), Ünal Üstol (gitar), Atilla Akman (gitar), Çetin Oral (bas), Ünal Yiğitbaş (saksafon), Semih Özmert (davul), Altın Mikrofon plağına bu kez Meşelidir Enginde Dağlar ile Aç Aç Kollarını parçalarını seçmişti.
Birinciliğin ardından plak tekliflerini değerlendiren topluluk, İlhan Telli-Batman Orkestrası adıyla yayınladığı Güzel Kız/Kızıl Saçların ve Kara Toprak/Yok musun Sen 45’likleriyle listelerde yükselmiş, Anadolu turnesinde mekânları doldurmayı başarmıştı.
Ancak devamı gelmemiş; 1971’de İstanbul ve Ankara’da sahneye çıkarak Diyarbakır türkülerini yorumlamaları, 1972’de Sensizlik ve Sarhoş Martılar’ın yer aldığı bir 45’likle yeniden listelere girmeleri düşüşü engelleyememişti.
Bir süre sonra tek başına devam etmeye karar veren İlhan Telli (ö. 2017), 1973’de Sazıma/Haberin Var mı? plağıyla solo kariyere başlamış, beklediği çıkışı gerçekleştirememişti.