Grubun öyküsü 1980’de İTÜ Türk Sanat Musikisi Devlet Konservatuarı öğrencileri Şenol Filiz (ney) ile Birol Yayla’nın (tanbur, ut, gitar) birlikte çalmaya karar vermesiyle başladı. Dost toplantılarındaki mini konserler 1990’da profesyonel çalışmalara dönüştü.
İkili, ilk albüm Yansımalar’ı Şenol Filiz-Birol Yayla adıyla 1991’de yayınladı. Eğitimini aldıkları geleneksel müziğimizi Batılı tınılarla birlikte değerlendirerek, modern hayatın keşmekeşinde yalın soundu yaratmanın peşindeydiler.
1995 albümleri Bab-ı Esrar ikilinin adını kitlelere taşıyan yapıt oldu. Şarkıların bir bölümünün Derviş Zaim’in yönettiği Tabutta Rövaşata filminde kullanılması da tanıtıma önemli katkıda bulundu.
İlk albüm Yansımalar’daki ney ve gitara, ikinci çalışmada ut, akordeon, kemane, tambur, bendiri ekleyerek daha zengin sounda ulaşan Filiz ile Yayla, aralarına Engin Gürkey’i de (vurmalılar) dahil etmişti. Üç kişi olunca gruba başka bir isim gerekti ve basının ikilinin uzun ismi yerine kullanmayı tercih ettiği Yansımalar’ı benimsediler.
Enstrümantal müziğin ülkede sevilmesine katkı yapan Yayla ile Filiz, Yansımalar’dan bağımsız olarak, müzisyen dostları Samim Karaca, Taner Sayacıoğlu, Lütfiye Özer’le 1998’de klasik saz semailerinden oluşan proje albümü Mahur’u çıkardı. 19. Yüzyıl’ın son çeyreği ile 20. Yüzyıl’ın ilk yarısında yaşamış ve geleneksel Osmanlı üslubuyla yetişmiş bestecilerin yenilikçi arayışlarının örneklerinden oluşan albüm çok beğenildi…
Sıra yeniden Yansımalar için bir şeyler üretmeye gelmişti., Kullandıkları çalgılara kemençe ile kemanı da ekleyen Yansımalar, 2000’de kontrbas sanatçısı Nezih Yeşilnil’i kadroya aldı ve Serzeniş albümünü yayınladı.
Kantemiroğlu Edvarı diye bilinen 16-17. Yüzyıl’dan kalmış notalar külliyatını, o dönemin sazlarıyla yorumlama projesi Bezmara’da da yer alan Yayla ile Filiz, 2001’de ise bu kez düdükçü Suren Asaduryan’la Vuslat adlı ortak bir albüm çıkardı. Vuslat, Anadolu ve Ermenistan’da söylenen geleneksel ezgilerin bir arada yorumlanmasından oluşan sıcacık bir yapıttı.
Yansımalar grubu 2000’li yılları bol konser ve TV programlarıyla geçirirken 2004’de Pervane, 2007’de Mızrabın Nefesi albümlerini müzikseverlere sundu.
Grubun huzur yayan tınıları dünya çapında ilgi görürken, ürettikleri Anadolu’dan new age açılım olarak değerlendirildi.
Uzun soluklu albümlerle popülerliğini koruyan Yansımalar’ın 2013 kadrosunda Şenol Filiz (ney), Birol Yayla (tambur), Murat Usanmaz (gitar), Erdal Akyol (bendir, kontrbas), Ediz Hafızoğlu (vurmalılar), Pınar Bayraktar (viyolonsel) bulunuyordu. Grup aynı yıl, Birol Yayla bestelerinden oluşan Mektup albümünü çıkardı.
2016 sonunda ise, best of albümü geldi. Yansımalar çeyrek yüzyıllık profesyonel müzik kariyerini, 16 parçalık yapıtta bir araya toplamıştı.