Malatya’dan ABD’ye göçmüş Tosun ailesinin oğulları Cem ile Ali, adlarını yapıştırıp Cemali grubunu kurmuştu. Aile psikoloğu olan Cem, sinema eğitimi alan Ali, müzik ağır basınca tüm zamanlarını elektronik sounda ayırmayı tercih etmişti.
Cemali önceleri new age, endüstriyel rock ve deneysel müzikle ilgilenmiş, Trance Mission, Jumping Budha, Lumin gibi gruplarla dünya müziği (world music) üzerine iş birliği yapmıştı. Bir süre sonra, ‘özlerine sahip çıkma arzusu’ diye özetledikleri projeyi başlatarak bestelerini Türkiye’de değerlendirmeye karar vermişti iki kardeş.
Ürettikleri bestelere Türkiye’de ‘Anadolu world’ etiketi uygun görülmüştü. Cemali’nin Türkiye adımı gayet cesur bir girişimdi; çünkü ülkede o dönem endüstriyel müzik dinleyenlerin sayısı kısıtlıydı. İkili, işlerinin zor olduğunu görüp yapıtlarını Anadolu popa yakın bir çizgiye oturtmanın daha isabetli olacağını anlamıştı.
Türk müziğini dünyaya taşırken çok iddialı, büyük reformlardan yana değillerdi. Electronica altyapıları Türkiye’ye özgü etnik çalgılarla besleyerek uluslararası alanda kabul görecek soundu yakalamayı deneyeceklerdi.
Cemali yerli popun zirvede olduğu 1995’de girdi pazara. Yapıtları müzik eleştirmenlerinden destek bulmuş, farklı işler talep eden tüketicinin de ilgisini çekmişti. Ancak, tanıtım klibi olarak Duymak İstiyorum gibi ‘ağır parça’ seçilince bekledikleri çıkış gecikmişti. Duymak İstiyorum kaliteli besteydi ve değeri daha sonra anlaşılacaktı.
Bu hatalı seçimin ardından, yerli piyasanın reflekslerini iyi tanıyanları dinleyip tüm kulakları memnun edecek ritmik parça Biliyorum Sonunu’ya klip yapmışlar ve geniş kitlelerin grubu olmayı başarmışlardı.
1997 tarihli ikinci albüm ‘Youh Youh’un tanıtımında da sorunlar yaşamıştı Cemali. Aşık Mahzuni’nun çok sevilen yapıtı Yuh Yuh’a yorum getirerek, yerli poptaki yapay ‘sentez’ arayışlarını sert biçimde eleştirmişlerdi. Ancak, pop piyasası özeleştiri yapacak durumda değildi ve bu parçanın klibi gizli sansüre uğradı televizyon kanallarında.
Cemali türlü sorunlara karşın bildiği yolda devam etmekte kararlıydı ve ABD’de 1996’da çıkardıkları Whirl albümünü Türkiye’de 2000’de yine aynı isimle yayınladı…
2002 albümü ‘Hayat?’ı tamamen ABD’de hazırladı ikili. Altyapıları ve okumaları San Fransisko ile Kanada’da bitirilen Hayat?’ın repertuvarı sekiz Cemali bestesinden ve Aşık Mahzuni’ye ait iki türkü Affetmem ile Şaka Maka’nın yorumlarından oluşuyordu.
Cemali’nin duruşu ve soundu Anadolu popun 90’larda başlayan ikinci dönemine yeni hava getirmişti. Söylem olarak yaşamın ince yanlarının, unutturulan değerlerin altını çizen grup, Affetmem ile ozan tadındaki Sever misin O Zaman parçalarıyla yeniden listelere dönmüştü.
Devamında Biliyorum Sonunu, Duymak İstiyorum, Youh Youh, Neredesin, Sevgisiz Olmuyor gibi hit parçaları ardında bırakıp ABD’ye dönen Cemali müzik çalışmalarını San Fransisko’da sürdürdü.