Anadolu popun önemli isimlerinden Ersen, kısa süren Moğollar ve Kardaşlar birlikteliklerinden sonra Mart 1974’de kendi grubunu kurdu. Kuzeyin Kardaşlar’ı varsa, Doğu’nun da dadaşları olacaktı.
Dadaşlar’ın ilk kadrosu çok güçlüydü: Taner Öngür (bas gitar), Kılıç Danışman (tuşlular), Fehiman Uğurdemir (gitar, bağlama), Mehmet Gözüpek (davul).
Ersen ile Dadaşlar, Fehiman Uğurdemir’in Karacaoğlan’ın sözlerine yazdığı Bir Ayrılık Bir Yoksulluk Bir Ölüm parçasıyla iddialı girmişti pazara. Yaylıların kullanıldığı ikinci 45’lik Döne Sevdiğim de ilgiyle karşılanınca grup moral kazanmıştı. Bu parlak çıkışa karşın Taner Öngür ayrılmış, yerine Özkan Uğur gelmişti.
1975 yazında, Kardaşlar’dan kalan parçalara ilaveten Ersen’in Dadaşlar’la kaydettiği şarkılar bir arada değerlendirildi ve Dünden Bugüne adı verilen ilk albümde toplandı.
Türkiye’de müziğin hızla politikleştiği dönemde sağa ve sola sapmadan orta yolda ilerleyen Ersen-Dadaşlar, Anadolu popun iddialı isimlerinden biri olmuştu. Politikaya bulaşmamaya özen gösteriyorlardı. Tek istisna ‘sivri’ sözlere sahip Ekmek Parası parçasıydı.
1976’dan sonra Ersen, radikal değişikliklere gidip soundunu salon müziğine ve arabeske yöneltmişti. Dadaşlar’ın yeni elemanları Baki Yıldırım (tuşlular), Ali Güçkan (gitar), Ferruh Çotuk (davul) ile Uğur Yassı da (bas gitar) bu değişikliğe uygun isimlerdi.
Aynı günlerde Dadaşlar adıyla bir başka oluşum daha müzik sahnesinde yer almaya başlamıştı. Biricik’le birleşen eski elemanlar Özkan Uğur ile Fehiman Uğurdemir, yanlarına Turhan Yükseler (tuşlular), Cengiz Teoman (davul) ile İskender Şencemal’i (yaylılar) alarak ‘Biricik ile Dadaşlar’ ismiyle Anadolu popla arabesk arası soundla kısa süreliğine müzik yapmıştı.
Ersen ‘arabesk-rock’a yönelirken Dadaşlar’ın kadrosu, geri dönen Taner Öngür (gitar) ile Cem Kılıç (bas gitar), Ufuk Kırbeyli (saksafon), Mehmet Gözüpek (davul), Selahattin Yünkuş’tan (org) oluşmaktaydı.
Ersen ile Dadaşlar kısa bir dönem kopukluk da yaşamıştı. Grup arayan Levent Baki’yle çalışmaya giden ve Kavimhan adını alan Dadaşlar’ı Ersen Seksenler’in ortasında yeniden toplamış, Aşık Veysel’in Vatan Bizim Ülke Bizim El Bizim’iyle bomba gibi dönmüştü.
Bu dönemde Dadaşlar’da gitarda Mehmet Mısır, Faruk Acar, İbrahim Işıntekin, bas gitarda Ali Mısır, Mithat Danışan, Yılmaz Akın, Levent Işıntekin, Cevdet Canel, Zafer Şanlı, davulda Cengiz Özdoğan, Ali Serdar, Hikmet Mısır, Ferruh Çotuk, Tamer Meta, tuşlularda Atilla Kaya, Rıza Mete, Hakan Şavklı, Gürsel Göçmen, Gültekin Kaçar, Uğur Yassı, vurmalılarda Can Karakaya, Hayri Erbay, Bülent Işıntekin, saksafonda Mümin Şanlıel, bağlamada Cudi Koyuncu yer almıştı. Dadaşlar, Seksenli yılların sonunda dağıldı.
Ersen, kendine eşlik eden gruplara hep Dadaşlar ismini vermeye özen gösterdi ve albümlerini de Ersen-Dadaşlar’ adıyla yayınladı.