14 Mart 1940’da Ankara’da doğan Durul Gence on yaşındayken Bahçelievler İlkokulu korosuyla Ankara Radyosu’nda konserlere çıkmıştı. 1952’de piyano dersleri alırken davula merak saran Gence, birkaç yıl sonra Heybeliada Deniz Lisesi’de okurken kendisi gibi müziğe meraklı arkadaşlarıyla Türkiye’nin ilk rock vokal grubunu kurmuştu.
13 Mart 1957’de ilk konserini veren Somer Soyata ve Arkadaşları (Genç Denizciler) Erkut Taçkın, Güngör Yücel, Ersin Yüce, Erkan Gürsal (Somer Soyata), Durul Gence’den oluşuyordu.
Gence lisenin ardından Deniz Harp Okulu’nda bir yıl okuduktan sonra ayrılmış ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne girmişti. Ankara’daki yeni grubu Sweaters’dı (Süveterler).
1961’in sonlarında Erkut Taçkın’ın Ankara’ya gelmesi üzerine Durul Gence yeni ve eski grubundan arkadaşları ile SSS Sextet’i kurmuştu. 1964’e kadar SSS Sextet’te çalan Gence, aynı yıl ‘Alpay ve Arkadaşları’ grubuna katılmıştı.
1965’de Almanya’ya giden Gence, orada Erkut Taçkın ile ‘Erkut Taçkın ve Durul Gence 5’lisi’ni hayata geçirdi. Grup, vokalde Erkut Taçkın, davulda Durul Gence, orgda Tanju Öğe, ritm gitarda Sepp Federauer, solo gitarda Fritz Lutz, basta Heinz Escher’den oluşuyordu.
1966 ortalarında Türkiye’ye dönen grup, beş plak doldurmuştu. Bu plaklar coverların yanı sıra Taçkın’ın yazdığı beat tarzı besteleri de içeriyordu. Konserlerde ise, beat yanında Akkoyun, Karakoyun gibi erken Anadolu pop örneklerine de yer veriyorlardı.
Bir dönem Metin Altın (saksafon, flüt), Okan Dinçer (org), Boo Suder (bas gitar), Oğuz Aksu’nun da (gitar) çaldığı grup, Erkut Taçkın’ın ayrılmasından sonra yoluna caz ağırlıklı repertuvarla ve Durul Gence 5 adıyla devam etti.
Kadro şu şekildeydi: Durul Gence (davul), Mehmet Horoz (bas gitar), Ahit Oben (org, piyano), Mehmet Şahinbaş (bas gitar), Attila Özdemiroğlu (flüt, trombon, vibrafon, keman).
Bir yıl sonra Okan Dinçer (org), Selçuk Başar (gitar), Mehmet Taneri’nin (vokal) geldiği grup, Bir Yaz Akşamı adındaki ilk uzunçalarını yayınladı. Grup aynı zamanda Alpay, Ajda Pekkan, Rüçhan Çamay, Tayfun, Haldun Özdenizmen, Gönül Yazar, Füsun Önal gibi isimlerin de plaklarında çalarak dönemin aranan topluluklardan biri haline gelmişti.