İLHAM GENCER ORKESTRASI

1927 İstanbul Bakırköy doğumlu İlham Gencer (Asıl adı Osman olan sanatçı, müzik dünyasında göbek adı İlham’ı kullandı) beş yaşında piyano dersleri alarak müziğe başladı. Halkevlerindeki kurslarda piyano çalmayı geliştiren Gencer 20 yaşında profesyonel oldu.

Devamında topluluklar bünyesinde lokallerde ve İstanbul Radyosu’nda programlara çıkarken, tek piyanoyla da müzik yaptı.

1950’lerin başında İlham Gencer Trio topluluğunu kuran ünlü piyanistten başka ekipte Ali Çetinkaya (davul), Aydemir Mete (kontrbas) vardı ve üçlünün önünde Ayten Alpman şarkı söylüyordu. Hasan Kocamaz, Balarası Özdemir, Turhan Eteke, Orhan Avşar, Mehmet Karatosun, Sabahattin Karatosun, Aleks Keleci, Çarli Rahçı, Tevfik Akman, Turhan Taner, Abolito gibi isimlerin de çaldığı orkestra, uzun süre sahnelerde kalmıştı.

1961’de İstanbul Şişli’de ‘Çatı’ adlı kulübü açan İlham Gencer, burada konservatuar havası yaratarak Ajda Pekkan, Emel Sayın, Tülay German gibi isimlerin camiayla tanışmalarını sağlamıştı.
Modaya uyup orkestrasına, yabancı isimleri andıran Los Çatikos adı vererek Çatı’da programlar yapan İlham Gencer, aynı binadaki Site sinemasında filmlerden önce 45 dakikalık şovlar düzenliyor ve konserlerde orkestranın eleman sayısı artıyordu.

İlham Gencer, yeniden kendi adını koyduğu orkestrasının kalitesini çeşitli yarışmalarda sınamayı düşünmüş ve 1964’de katıldığı 2. Boğaziçi Müzik Festivali’nde İstanbul şarkısıyla en iyi beste, The Song Goes Around The World şarkısıyla en iyi ikinci beste ödüllerini kazanmıştı.

Gencer’in üçlüsü bir yıl sonra aynı yarışmada orkestra kategorisinde ikinci sırayı alırken elemanlardan Ali Çetinkaya en iyi davulcu, Süheyl Denizci en iyi saksafoncu seçilmiş, topluluk Cherbourg Şemsiyeleri parçasındaki yorumuyla en iyi şarkı ödülüne layık görülmüştü.

1965’te ilk Altın Mikrofon’a İlham Gencer, Ali Çetinkaya, Mehmet Karatosun (bas gitar) kadrosuyla katılan üçlü Zamane Kızları parçasıyla finale kalmış, dereceye girememesine karşın yarışma şartnamesi sonucu Zamane Kızları/İstanbul 45’liğini çıkarmıştı.

1967’ye dek orkestrasıyla çalışan İlham Gencer, o tarihten sonra solo işlere yönelmişti.

error: Content is protected !!