Klasik Batı müziği eğitimi almış bir grup Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, dünya halk şarkılarını seslendirmek üzere 1987’de okulun folklor kulübünde toplandı ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nu kurdu.
Tiyatro, dans, mim gösterileriyle yola çıkan genç sanatçılar, olumlu tepkiler üzerine, 1993’de tek konser için planlanmış Kardeş Türküler projesini geliştirerek 1995’de farklı bir bölüm haline getirdi. Kardeş Türküler adı, bu coğrafyadaki çok kültürlülüğünün önemini ve değerini öne çıkartmak için seçilmişti.
Macarca, Fransızca, Almanca çok sesli dünya halk şarkıları üzerinde yoğunlaşırken, sonraları Esin Afşar, Cem Karaca, Üç Hürel ve Moğollar’dan etkilenerek Anadolu ezgilerine eğilindi ve gruptan bazı isimler Anadolu popa yönelerek etnik çalgıları denedi.
Devamında, Anadolu’nun farklı bölgelerindeki kültür mozaiğini yansıtmaya, etnik zenginliğin yarattığı mirası en özgün haliyle incelemeye karar verdiler. Projeyi dört ana bölümde Türk, Kürt, Azeri ile Ermeni şarkıları diye değerlendirdiler ve işe Gürcü, Çerkez, Çingene, Laz, Makedon, Alevi ezgilerini de kattılar.
1996’da topluluk üyesi Feryal Öney’in vokaliyle hazırlanan Hardasan-Azeri Şarkıları albümünü çıkarttılar ama, bu yapıtı grubun diskografisine almadılar.
Yarı amatör, yarı profesyonel elemanlardan oluşan gruptaki isimler sık değişse de Vedat Yıldırım (vokal, vurmalılar), Erol Mutlu (vokal, bağlama), Feryal Öney (vokal) ile Diler Özer (vurmalılar) temel üye olarak devam ettiler.
Haziran 1997’de 15 genç müzisyenin emeğiyle ‘Kardeş Türküler’ albümü yayınlandı. Peşinden de 1999’da Doğu albümü geldi.
Grubun yaptıkları dünyadan da izlenmeye başlamıştı. World music dergileri ekipteki gelişmelere sayfalar ayırmış, Kürt ozan Şivan Perwer’in Eylül 2000’de piyasaya çıkan ‘Roj û Heyv’ (Güneş ve Ay) albümünün müzik yönetmenliğini ve düzenlemelerini Kardeş Türküler yürütmüştü. Vizontele filminin müziklerinde yine Kardeş Türküler imzası vardı.
2002’de aynı çizgideki ‘Hemâvâz’ albümü Türkiye’de ve Avrupa’da yayınlanmış, Vizontele Tuuba filminin müziklerini (Albüm olarak yayınlandı) hazırlayan Kardeş Türküler’in yapıtları Ridley Scott’ın iddialı filmi Cennet’in Krallığı’nda da kullanılmıştı…
Projenin bir diğer albümü ‘Bahar’ 2005’de çıktı. Bahar albümünde Anadolu, Trakya ve Mezopotamya insanı için ‘yeniden doğuş’u simgeleyen bahar bayramlarının şarkılarına, bir arada yaşama umuduna gönderme yapılmıştı.
Konserlerle müzikseverlere seslenmeye devam eden Kardeş Türküler, altı yıllık aradan sonra Arto Tunçboyacıyan’la ‘Çocuk (H)Aklı’ albümünde iş birliğine gitmişti. Bu çalışmanın özelliği anonim ezgiler yerine besteleri içermesiydi…
2013’te Tencere tava Havası teklisini çıkaran Kardeş Türküler grubu 2017’de yayınladığı albüme ise Yol adını vermişti. Yol’un özelliği, geleneksel türkü ve şarkılardan oluşmasıydı.
2018’de Bekle ve To Treno Fevgi Stis Ochto, 2021’de Gülmemiz Gerek, 2022’de Mavi Yüzük Firuze teklileriyle yoluna devam eden Kardeş Türküler’de zaman içinde Ayhan Akkaya (gitar), Soner Akalın (vurmalılar), Ayşenur Kolivar (vokal), Işın Kucur (gitar), Erol Mutlu (bağlama, vokal), Feryal Öney (vokal), Diler Özer (vurmalılar), Selda Öztürk (vokal, vurmalılar), Tolga Tanyel (yaylı tambur), Ülker Uncu (akordeon), Altuğ Yılmaz (vokal), Vedat Yıldırım (vokal, vurmalılar), Ozan Aksoy (vokal, bağlama), Bülent Boyraz (kemençe, kaval), Nevzat Çelebi (vokal), Hidayet Duran (vokal), Mehmet Erdem (vokal, bağlama, ut, cümbüş, buzuki), Emre Kocabaş (vurmalılar), Deniz Türkan (bağlama), Metehan Dada (keman), Enver Timuçin (klarnet), Fehmiye Çelik (vokal), Burcu Yankın (vokal, vurmalılar), Saro Usta (akordeon), İbrahim Odak (gitar) yer aldı…