Gölcük doğumlu Cenk Taner (gitar) yanına davulcu Cengiz Şiberler ile bas gitarist Tayfun Çağlar’ı alarak 1990’da grubu kurdu. Gölcük konserlerinin ardından İstanbul Kadıköy’de müzik yapmaya devam etti Kesmeşeker.
Gölcük’ten İstanbul’a gidip gelme zor olunca davulcu Cengiz Şiberler ayrıldı. Bir süre sonra ekibe katılan Belen Ünal (elektrikli gitar) ile Melih Rona’yla (davul) ilk kaset Dipten ve Derinden’in kadrosu oluştu ve gitarın ağırlığını koyduğu yapıt 1991’de piyasaya çıktı.
Birincil amaç bestelerden oluşan konserler verip grubu Mahzar-Fuat-Özkan, Bülent Ortaçgil dinleyenlerin gündemine sokmak ve medyadan olabildiğince yararlanmaktı.
Seslerini duyurmak için tek olanak TRT’ydi ve yedi parçaları TRT denetiminden geçememişti. Denetimden geçenlerin de bir bölümü program yapımcılarınca çalınmıyordu…
1992 yılı konserlerle şekillendi ve 1993’de ikinci kasete niyetlenildi. Şartlar ağırdı ve kimse onlara para harcamaya yanaşmıyordu. Gruba yeni katılan Serdar Öztop sonunda Boğaziçi Üniversitesi stüdyosunda albümü kaydetti. Bir Alman radyosundan gelen bin mark telif ücretiyle yapılan Aşk ve Para adlı ikinci kasette Serdar Öztop’un Amerikan tarzı gitarı öne çıkmıştı. Cem Güvener’in davul çaldığı, Demirhan Baylan’ın da bas gitarıyla konuk olduğu, gitarların cayır cayır öttüğü albümden iyi tanıtılmadığı için güme giden çok parça oldu…
1995 albümü Tut Beni Düşmeden’de Kesmeşeker ilk defa tuşluları kullandı ve gitar sounduna alışmış Kesmeşeker dinleyicisi bunu önce yadırgadı. Cenk Taner (vokal, gitar), Batur Yurtsever (bas gitar), Can Alper (gitar), Sezen Köroğlu (tuşlular), Cem Güvener (davul) söylemi sertleştirip politize olmaya başlayınca üniversite ile liselilerden oluşan dinleyiciyle güven tazelendi ve popüler TV’lere klip vermeyen gruba destek arttı.
Türkçe rockın önemli temsilcilerinden biri haline gelen Kesmeşeker, 1998’de dördüncü çalışma İnsülin’i yayınladı. Bestelerin ve sözlerin Cenk Taner’e ait olduğu on parçalık albümü Cenk Taner (vokal ve elektrikli-akustik gitar), Tansu Kızılırmak (bas gitar), Murat Başlamışlı ‘dan (davul-vurmalılar) oluşan kadroyla yapan Kesmeşeker, kayıtlarda her şeyi canlı çalmış, bilgisayar kullanmamıştı.
1999’da Cenk Taner, Belen Ünal (gitar), Tansu Kızılırmak (bas gitar), Tayfun Çağlar, Emre Sarıtunalılar’lı (davul) kadroyla, 13 parçalık İçinde İçindekiler Vardır albümünü çıkaran ve kentlinin sorunlarını, tutkularını, hayal kırıklıklarını aktaran Kesmeşeker, parasal nedenlerden sürekli eleman değiştiriyordu. Bu nedenle Kesmeşeker felsefesini oturtmak bir türlü mümkün olamadı ve Cenk Taner 2000’den itibaren grubu askıya alıp solo çalışmalara (İzin Vermedi Yalnızlık ve Yoldan Çıkmış Şarkılar albümleri) yöneldi…
2004’de grubu yeniden toplayan Taner, birikmiş besteleri bu kez Kum albümünde değerlendirdi.
Sorunlar devam ediyordu ama Kesmeşeker yine upuzun aranın ardından bu kez Cenk Taner (vokal, gitar), Can Alper (gitar, geri vokal), Tansu Kızılırmak (bas gitar, geri vokal), Emre Sarıtunalılar’lı (davul, vurmalılar, geri vokal) kadrosuyla Aralık 2011’de 11 parçalık Doğdum Ben Memlekette albümünü yayınladı. Yapıtın kapağında Galatasaray ile Milli takımın efsane futbolcularından, sol fikirleri ve duruşuyla her zaman saygı görmüş Metin Kurt´un fotoğrafı yer alıyordu.
Kesmeşeker konserlerle müzikseverlere seslenmeyi sürdürdükten sonra Kasım 2017’de Kadıköy adını verdiği albümle pazara döndü. Bu albümün kayıtlarında Cenk Taner (vokal, gitar), Cansun Küçüktürk (gitar), Gökhan Özcan (davul), Canay Cengen’li (bas gitar) kadro çalmıştı. Grup 2021’de ‘30’ EP’sini müzikseverlere sundu.