1979’da Fuat Güner meşhur Şahları da Vururlar oyununun (yazan: Ferhan Şensoy) müziklerini yazmıştı. Mazhar Alanson ise o sırada Ankara’da tiyatroda oynuyordu.
Fuat Güner ile Özkan Uğur ‘Orta Oyuncuları’yla Şahları da Vururlar’ın müziklerini seslendirmekte, sahnede hem müzisyen, hem de oyuncu olarak yer almaktaydı. Fuat Güner, Ferhan Şensoy’un ‘Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı’ yapıtının müziklerini de hazırlamış ve bu oyunda da Özkan’la sahneye çıkmıştı…
Alanson’un askerden dönüşü sonrası Mazhar Fuat Özkan adıyla gazino sahnesinde, konserlerde, müzikallerde Ajda Pekkan’a, Sezen Aksu’ya vokal yapmaya başlamışlardı.
Besteler birikmiş ve albümü vakti gelmişti. Ancak, onları fazla Batılı bulan şirketler albüme yanaşmıyordu.
Ne kadar paraları varsa stüdyoya yatırıp kayıtları gerçekleştirmişlerdi. Arabeske teslim olmuş piyasada Ele Güne Karşı Yapayalnız albümü, müthiş çıkış yaparak tam 26 hafta listelerin zirvesinde kalmıştı…
O günlerde geniş kitlelerle tanışmak için Eurovision Şarkı Yarışması önemliydi ve daha önce Doldum, Yalnızlık Ömür Boyu, Ele Güne Karşı Yapayalnız parçalarıyla Türkiye Eurovision elemelerine katılıp başarılı olamayan Mazhar Fuat Özkan’ın yarışmadaki ‘uluslararası final macerası’ 1985’de başlamıştı.
Adları MFÖ Oluyor
4 Mayıs 1985’de İsveç’in Göteborg kentinde Aşık Oldum-Diday Diday Day’la yarışan Mazhar-Fuat-Özkan 14. sırayı almıştı. Üçlü, 1988’de ise bu kez Sufi şarkısıyla yine uluslararası finalde 15. sırada kalmıştı.
Eurovision yarışmaları üçlüde değişikliklere neden olmuş, Avrupalı menajerlerin önerisiyle adları MFÖ’ye dönüşmüş, Avrupalı düzenlemecilerin dokunuşlarıyla sounddaki yerli tatlar zedelenmişti. Albüm isimleri de ‘hafiflemişti’.
Peki Peki Anladık (1985), Vak The Rock (1986), No Problem (1987) albümlerinde, arada iyi parçalar bulunsa da dans soundu öne çıkmış, grubu dinleyen kitlenin yaş ortalaması düşmüş, konserlerin ‘eğlence yanı’ artmıştı.
Atıf Yılmaz’ın yönettiği Arkadaşım Şeytan (1988) filminde rol alan ve yapıtın müziklerini yazan MFÖ’nün 1989’da yayınladığı The Best of MFÖ albümü ise büyük ilgiyle karşılanmış, kısır giden yerli pop albümlerinin satışlarını da kıpırdatmıştı.
Aynı yıl ‘Adı Naim’ adlı vasat parçayla Eurovision elemelerine katılıp, halterci Süleymanoğlu’nun popülerliğiyle gündemde kalmayı denemişti MFÖ…
Doksanlar’a ‘Geldiler’ albümüyle girmişlerdi. Albümdeki Ali Desidero ve Anında Görüntü’yle ‘yerli rap’ deneyen Mazhar Fuat Özkan, 1992’de müzikseveri ilginç bir durumla karşı karşıya bırakmıştı. İki farklı şirketle sözleşme imzaladıklarından Agannaga ile Dönmem Yolumdan adlarındaki iki MFÖ albümü çok kısa aralıklarla satışa çıkmıştı. Kargaşa nedeniyle tanıtımları iyi yapılamayan albümlerdeki birçok iyi parça ıskalanmıştı.
Solo İşler
1995 tarihli Mazeretim Var Asabiyim ise üçlü için vitrini düzeltme fırsatı oldu. Yer yer ‘Anadolu rock’ kokan çalışmadaki Fikret Kızılok sözlerine Fuat’ın bestesi Sakın Gelme, Anadolu rock tutkunlarına hoş sürpriz yapmıştı. Kısaca MVAB diye tanıtılan albüm, yerli rockın yüz akı yapıtlarından biri olmuştu.
Devamında MFÖ, albüme kalkışmadan konserlerle müziksevere seslenmiş, elemanlar solo işleri tercih etmişti.
Bir ara müzik stüdyosu kuran ve o günlerde ciddi sağlık sorunları yaşayan Fuat iyileşince ‘Aziz Fuat Güner’ (1999) solo albümünü çıkarmıştı (Aziz, Fuat Güner’in göbek adı). Ardından arkadaşları Dağhan Baydur ve Erdal Kızılçay’la ‘Beatles In Alaturka’ projesini yaşama geçirmişti.
Mazhar Alanson ise Cem Yılmaz’la Ömer Vargı’nın yönettiği Her Şey Çok Güzel Olacak (1998) filminde rol almış, yapıtın müziklerini yazmış ve bunları albümde bir araya getirmişti.
Reklam filmleri, TV dizileri, sinema filmlerine mesai harcayan Mazhar, ‘Türk Lokumuyla Tatlı Rüyalar’ solo albümünü 2002’de yayınlamıştı.Özkan Uğur ise, Eşkıya filmiyle, ardından İkinci Bahar, Yeter Anne, Alacakaranlık, Cennet Mahallesi, İstanbul Şahidimdir gibi TV dizileriyle, reklam filmleriyle, tiyatro oyunlarıyla, Eşkıya, Komser Şekspir, G.O.R.A., A.R.O.G., Pek Yakında, Arif V 216, Karakomik Filmler uzun metrajlılarında oyuncu kimliğiyle sivrilmiş, ödüller kazanmıştı.
Kendi Kendine
Farklı işlere dalsalar da, MFÖ adıyla konserleri ihmal etmemişlerdi. Müzik marketi boşlamamak adına 2003’de MFÖ teklisinde Ele Güne Karşı ile Yalnızlar Garı gibi iki simge parçayı değişik düzenlemelerle bir araya getirmişlerdi. Kendi coverlarını kendilerinin yapması taraftar bulmamış, yapıt fazla satmamıştı. Kasım 2003’de ise bu kez ‘best of’ esprisinde eski parçalarını ‘Collection’ albümünde toplamışlardı.
Eskilerle yola devam etmeye çalışan ‘Mazharlar’dan tam 11 yıl sonra taze albüm gelmişti ve Nisan 2006’da AGU yayınlanmıştı. MFÖ adını çok benimsemiş üçlü, işin bir de ‘soyadı versiyonunun’ olması gerektiğine karar vererek ‘AGU’yu isim koymuştu albüme.
Bir sonraki çalışma ‘Ve MFÖ’ 2011’de çıkmıştı. Beklemeye değmemiş ve vasat bulunan albümden iki parça klasikleşebilme belirtisi göstermişti: Hep Yaşın 19 ile Masal.
İlerleyen yaşlara karşın yerli piyasanın en fazla konser veren gruplarından olan Mazhar Fuat Özkan, yoğun tempo içinde sık albüm yapamasa da beş, altı yıllık periyodlarla müzikseverleri mutlu etmeyi sürdürdü. Grup son olarak 2017’de elektrikli çalgı kullanmadan, akustik soundlu Kendi Kendine albümünü yayınladı. Repertuvardan beş, altı parçanın MFÖ’nün eski tadını anımsatması sevenlerini memnun etti. Mazhar Alanson ise 2019’da Yazan Aşık solo albümünü, 2022’de Mazhar Alanson Senfoni albümünü müzikseverlere sundu.