1981’de birlikte müzik yapmaya başlayan bir grup Adanalı genç, 1988’de Merdiven adını alarak lokallerde ve üniversite konserlerinde sahneye çıktı.
1989’da İstanbul’daki Altın Çınar Müzik Yarışması’nda Oluşum bestesiyle birinci olan Merdiven, ilk albümü Çiçeği Burnunda’yı 1991’de yayınladı. Yerli popun hareketlendiği günlerde pazara giren Merdiven’in şarkıları beğenilmişti.
Ancak, ülke çapında tanınmaları gecikecekti. Çok yerde konserlere çıkmalarına karşın ‘medyatik’ olmadıklarından basının dikkatini çekememişlerdi…
1993’de ikinci albüm İnsanlık İçin yayınlandı. Ara Beni Yar ile Akdeniz Akşamları parçalarının klipleri ve Levent Kırca’nın TV programı İsmi Lazım Değil’e yazdıkları müzikler devreye girince, özellikle görsel medya, grubu geç de olsa keşfetti.
Merdiven sıcacık şarkılarla basamakları yükselirken Murat Hasarı (vokal, gitar, buzuki, bağlama), Serhat Kelleözü (vokal, gitar, flüt), Necip Atay (gitar) ile Saim Ünal’dan (davul) oluşan kadro Adana’yı merkez tutunca elemanların yaşamı yollarda geçmeye başlamıştı.
Bir süre sonra davulcu Saim Ünal konser dışındaki etkinliklere katılamayınca, gitarist Necip Atay da Özbekistan’a gidince Hasarı ile Kelleözü, Merdiven’i ikili temsil etmek zorunda kalmıştı. Şarkılarında insanı anlatan, taraf olmayı sevmeyen Merdivenciler bu çıkışın ardını getiremedi ve uzun süre sahnelerden uzak kaldı.
Serhan Kelleözü 2000’de ‘Merdiven 2000’ adıyla Eşref Kuru (gitar, bağlama, vokal), Devrim Yıldırım (tuşlular, vokal), Levent Durgut (gitar, vokal), Çağlar Anber (bas gitar, vokal) ile Bensu Çandırlı’yla (davul) bir araya gelip ‘Ama Sevgi Üşümez’ albümünü yaptı.