ÜNLÜ

Doksanlar’da Almanya’dan gelip Türkiye’de kariyer yapmayı planlayan gruplardan biri de Ünlü’ydü.

Tayfun Ünlü (gitar, vokal), Mehmet Ünlü (tuşlular), Achim Gschwend (davul) ile Sven Stichter’dan (gitar) oluşan dörtlü, Türkiye rock pazarına girerken müziğini ‘Türkçe klasik rock’ diye tanımlamış, dünyaya İngilizce yerine Türkçe parçalarla açılacağını duyurmuştu.

Anadolu rocka benzeyen soundlarına neden çok güvendiklerini şöyle anlatmıştı Ünlü’nün lideri Tayfun: ‘Dünyada dil sınırı kalktı; melodi iyi olsun yeter. Rockın baştan beri İngilizce olması gerektiği gibi yanlış bir inanış var. Oysa Türkçe de rocka çok uygun bir dil. Birbirini tekrarlayan albümlerle dolan Batı müzik pazarı, iyi bir proje getirene hangi dilde olursa olsun kapıları açıyor artık’…

Ünlü, 1996’da Türkiye’deki macerasına başlarken gayet işlevsel yol izleyerek yerli rockın ve halk müziğimizin geniş arşivinden yararlandı.

Örnek mi? Son Defa adlı ilk albümde lokomotif şarkı Erkin Koray hitlerinden Estarabim’di. Almancı gurbetçilerin çok sevdiği Barış Manço’dan Derule, İşte Hendek İşte Deve’nin yorumu Son Defa, Aşık Veysel’in Uzun İnce Bir Yoldayım’ından pasajlar içeren Ne Yapsam şarkıları albümün diğer bilinenleriydi.

Erkin Koray’la Barış Manço hazineleri işe yaradı ve Ünlü medyadan büyük ilgi görerek radyolarda, TV’lerde bol yer buldu. Medyada, bağlamadan medet ummayan Ünlü’nün müzikal formasyonunun sağlam olduğu, Avrupalı soundla tanışmamızı sağladıkları, rockı iyi bildikleri ve nihayet özgün bir rock grubuna kavuştuğumuz yazılıyordu. Gerçekten de, vasat sözlere rağmen sound açısından zayıf parça yoktu albümde.

1986-1992 arası Almanya’da Lift adıyla techno-punk yapmış ve Under The Moon albümünü çıkarmış Ünlü, sağlam çalmalar, enerjik riffler ve iyi sahne performansıyla yerli rockta kendine ayrıksı bir yer açmayı başarmıştı.

Ancak, bu ilgi ve tanıtıma karşın Ünlü’nün başarısı markete yansımamış, grup elitlerin Türkçe rock gereksinimini karşılamaktan öteye gidememişti.

Tayfun-Mehmet Ünlü kardeşler, Sven Stichter ile Achim Gshwend pes etmeden yeni EP ile bir kez daha şansını denemiş ve Kafam adlı dört parçalık çalışmayı yayınlamıştı…

Soundun daha da sertleştiği 1999 tarihli O ve Z Hikayesi albümünden de beklediği ilgiyi bulamayınca Ünlü çalışmalarına bir süreliğine ara verdi.

2000’lerin başında üçüncü albüm için yeniden toplanan ekip, stüdyo aşamasında, solo çalışmalara karar verip albümden vaz geçti.

2010’da Türkiye’ye dönüp büyük kentlerde konsere çıkan Ünlü, bir köşede biriktirdiklerini müzikseverlere dinletme olanağı buldu. Grubun sevilen parçaları 2016’da ‘1996-2016 Remastered’ albümünde bir araya getirildi.

error: Content is protected !!