Yalçın Ateş, Deniz Astsubay Mızıka Okulu’nda eğitim görürken nefesli sazlara merak sarmıştı. Fırsat bulduğunda düğün salonlarında saksafon ve davul çalıyordu.
1959’da dönemin önemli topluluklarından Somer Soyata Orkestrası’na girdi. 1961’de ise, üstçavuş rütbesindeyken ordudan ayrılıp İbrahim Solmaz Orkestrası’na geçti. Bu orkestrayla 1967’ye kadar Avrupa’da gezdi.
Türkiye’ye dönünce bir süre Okan Dinçer ve Kontrastlar’da yer aldıktan sonra 1968’de Atilla Aksel (piyano), Teoman Erzurumlu (gitar), Cantekin (vokal), Norayr Demirci (kontrbas), Melih Çetiner’den (davul) oluşan orkestrasını kurdu.
Sahne ve plak kayıtlarında yıldız isimlere eşlik etmeye başlayan ‘Yalçın Ateş 6’, aynı yıl Odeon Plak Şirketi’nin devamlı orkestrası oldu. Kendi adına da 45’likler yayınlayan topluluğun 1969 kadrosunda Yalçın Ateş (tenor saksafon, flüt), Neşet Ruacan (gitar), Erdoğan Doğu (bas), Melih Çetiner (davul), Kamuran Kızılboğa (org), Tufan Ünalp (vokal) vardı.
Bir yıl sonra Melih Çetiner (davul) ile Kamuran Kızılboğa ‘Üstün Poyraz Set’e gidince yerlerine Ayhan Yünkuş (tuşlular, klarnet) ile Bülent Ateş (davul) geldi.
Oktay Aldoğan (nefesliler), Reşat Özerdem (tuşlular, trompet), Ulvi Düzgün (davul) gibi isimler de orkestrada yer almıştı.