ZEKAİ APAYDIN ORKESTRASI

1930 İstanbul doğumlu Zekai Apaydın küçük yaşta ağız mızıkası, akordeon, keman çalmayı öğrendi. Profesyonel müziğe Orhan Avşar’ın orkestrasında geçti ve Avşar’ın ölümünün ardından orkestraya şef oldu.

1952’de orkestrasını kurdu. 1953’de ise İsmet Sıral (saksafon) ile Cüneyt Sermet’in (bas) caz orkestrasında trompette Zekai Apaydın, piyanoda Nejat Cendeli, alto saksafonda Celal Bozsoy, davulda Yalçın vardı.

Bir süre sonra orkestrasını yeniden kurdu. Amatör bir yarışmada Apaydın’ın dikkatini çeken Özdemir Erdoğan’ın gitarist olarak katıldığı orkestra, 1962’de Dario Moreno’ya eşlik etti ve ekip aynı yıl Avrupa’ya gidip uzun süre İsviçre, F. Almanya, Fransa’da çalıştı.

1963’deki kadro Zekai Apaydın (trompet), Nejat Cendeli (piyano), Alaattin Daltaban (alto saks), Eray Turgay (bas), Salim Ağırbaş (davul), Yüksel Kolcu’dan (vokal) oluşuyordu. Bir ara Nejat Cendeli’nin yerine piyanoya Onay Ongan gelmişti.

1965 kadrosundan Bakırköy Halkevi çıkışlı Altan İrtel ise Türkiye’de cazın yaygınlaşması için elinden geleni yapmış, caz kulübü kurmuş bir sanatçıydı.

Basçı Eray Turgay altı yılı ağız mızıkasıyla geçirdikten sonra konservatuarda bası seçmişti. Salim Ağırbaş’ın yerine gelen Hayri Çelik ise daha önce Orkestra 6’da çalmış, bir süre Selim Özer ve 6 Dost orkestrasıyla müzik yapmıştı. Orkestrada Burhan Tonguç davul, Günnur Perin de bas çalmıştı.

Yeşilçam yönetmenlerinden, ülkenin ilk popüler müzisyenlerinden Hulki Saner’in klarnetiyle katıldığı orkestra, 60’lı yıllarda sanatçılara plaklarda eşlik etmiş, bir ara Çetin Alp de orkestrada şarkı söylemişti.

Nisan 1970 kadrosunda ise Münir Demirel (saksafon), Kerim Okan (vokal), Ziya (gitar), Mehmet Alakaş (bas), Hayri Çelik (davul), Zekai Apaydın (trompet) bulunuyordu.


Hafif Batı Musikisi Mensupları Sendikası genel sekreterliğini yürütmüş, tangolar bestelemiş Apaydın, Kasım 2010’da yaşamını yitirdi.

error: Content is protected !!